Skip to content
banner image

24. 05. 2024 ob 19:30, Kino Velenje

Bitka za Holmec - projekcija z režiserjem

banner image

Dogodki

Celovečerni dokumentarni film, 102 min (Slovenija, Avstrija)
Režija: Boštjan Slatenšek
Nastopajo: Otokar Praper, Husein Šabić, Mirsad Vračo, Slavko Bobovnik, Florence Hartmann, dr. Miša Zgonec-Rožej, Zdravko Fajmut, Zlatko Halilovič, Martina Steiner, Tomaž Ranc

Projekciji bo sledil pogovor z režiserjem filma.

Prvič po tridesetih letih se na mejnem prehodu Holmec srečajo nekdanji nasprotniki, ki so se borili v bitki za ta mejni prehod. Tedanji poveljnik stražnice, vodnik JLA, Husein Šabić, sreča poveljnika miličnikov Otokarja Praperja, ki je bil v boju težko ranjen.

Kaj se je v vojni, leta 1991, zgodilo na mejnem prehodu? Pomembna zmaga v slovenski vojni za samostojnost ali prvi vojni zločin v vojnah na prostoru bivše Jugoslavije? Kaj se je zgodilo z vojaki, ki so se predajali na platoju pred stražnico, nakar so se med streljanjem razbežali, vse pa je posnel sodelavec avstrijske javne televizije ORF, Slovenec Ivan Klarič? Ali je afera, ki je pretresala Slovenijo, in pljuskala daleč preko njenih meja, končno razrešena? Film z intervjuji in arhivskim gradivom zgradi kronologijo dogajanja, hkrati pa na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu s pomočji slovenskih pravnic razišče pristojnosti tega sodišča.

Bivša glasnogovornica nekdanjega Mednarodnega kazenskega sodišča za bivšo Jugoslavijo in novinarka, Francozinja Florence Hartmann, pojasni delovanje tega sodišča in svoj, medijsko izjemno odmeven spor z njim.

Film je nastal v koprodukciji produkcijskih hiš FilRouge films iz Slovenije in JewelLabs pictures iz Avstrije ter s finančno podporo Filmskega centra Slovenije.

Snemanje je leta 2021 potekalo v Sloveniji, Bosni in Hercegovini, Avstriji in na Nizozemskem. Veliko uporabljenega arhivskega video gradiva je bilo v arhivu TV Slovenije in arhivu avstrijske javne televizije ORF izgubljeno, shranili pa so ga nekdanji udeleženci bitke. Pretresljivi VHS posnetki, ki so jih posneli slovenski miličniki na mejnem prehodu, so objavljeni prvič.

Scenarist in režiser Boštjan Slatenšek: “To je film o ljudeh, ki sta jim dva dneva vojne zaznamovala življenje in o aferi, ki je ne bi smelo biti.”

Priznanja in nagrade: Toronto Documentary Feature & Short Film Festival - Kanada – oktober, 2022 – NAGRADA: za najboljšo filmsko fotografijo, Brno Film Festival - Češka republika – januar, 2023 – NAGRADA: častna omemba, Moscow Indie Film Festival - Rusija – junij, 2023 – NAGRADA: za najboljši film, najboljšo glasbo, najboljši zvok