Skip to content
banner image

12. 11. 2023 ob 18:00, Kino Velenje

Evropski art kino dan: Dancing Queen

banner image

Dogodki

Mladinska/družinska drama, 92 min (NOR)
Režija: Aurora Gossé
Igrajo: Anders Baasmo, Andrea Bræin Hovig, Cengiz Al

V nedeljo, 12. novembra 2023, se bo v evropskih kinematografih odvil Evropski art kino dan, ki je namenjen praznovanju kina in raznovrstnosti evropskega filma, nastal pa je na pobudo združenj CICAE in Europa Cinemas. Na ta dan kinematografi širom po Evropi s projekcijami in dogodki slavijo raznolikost evropskega filma. V Sloveniji se mu že od začetka pobude pridružujejo kinematografi Art kino mreže Slovenije, akciji pa se tudi letos pridružuje Kino Velenje. Na ta dan bomo predvajali program s posebno ponudbo za otroke, mlade (Dancing Queen) in odrasle (Anatomija padca) – slednja dva bosta na ogled brezplačno. Vzemite si čas zase in kakovosten filmski program ter praznujte z nami!


Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, pa tudi o izvirnosti namesto popolnosti. Je prvi dan novega šolskega leta in dvanajstletni Mini se življenje postavi na glavo. Na šolo je prišel novinec E. D. Win, eden najboljših hiphop plesalcev v državi. Med glavnim odmorom na dvorišču šole E. D. Win učence povabi v novo plesno skupino, ki gre po zmago na državno tekmovanje The Mjøsa challenge. Avdicija bo jutri. Mina se prijavi ter se s pomočjo iskrene in duhovite babice loti intenzivnega učenja plesa. Nauči pa se tudi preseči težke skrbi o lastni samopodobi in se začne zavedati, kaj pomeni verjeti vase.

 »Mina ve, kaj želi, in prizadeva si, da bi dosegla svoje sanje vsem oviram navkljub. Je energična in pogumna dvanajstletnica, na prehodu med otroštvom in mladostništvom, v obdobju, ko so čustva močna in ko je vse usodno. /…/ Je bistra in odločna deklica z bogato domišljijo in čustvi. To je zgodba o prehodu iz otroštva v mladost, iz naivnega v samozavedanje. Zgodba o izvirnosti namesto popolnosti. O igrivosti in spontanosti namesto resnosti in poslušnosti. Ranljivosti namesto gotovosti. O pričakovanjih drugih in o tem, kaj pomeni slediti svojim sanjam ter verjeti vase. Zgodba, polna nasprotij, kot je življenje samo. Dancing Queen jemlje otroke in mlade resno.« – Aurora Gossé

NAGRADE/FESTIVALI: Berlin 2023 – nominacija za najboljši film (Generation Kplus); FIFEM Montreal CFF 2023; BUFF CFF Malmö 2023 (nagrada za najboljšo komedijo); Ciné-Jeune de l’Aisne 2023; Kristiansand CFF 2023 (ECFA nagrada); Seattle IFF (nagrada občinstva).