Skip to content
banner image

30. 01. 2024 ob 19:00, Dom kulture Velenje

Veliki diktator - RAZPRODANO

banner image

Dogodki

SNG Drama Ljubljana
Satira po filmu Charlieja Chaplina
Režija: Diego de Brea
Igrajo: Jurij Zrnec, Zvone Hribar, Boris Mihajl, Matija Rozman, Vojko Zidar, Eva Jesenovec, Valter Dragan, Bojan Emeršič, Tina Vrbnjak, Joži Šalej (klavir)

Veliki diktator je najznamenitejši film Charlieja Chaplina, posnet v Združenih državah Amerike, še preden so se te vojaško udeležile druge svetovne vojne. Zanj je napisal scenarij, ga režiral, produciral in v njem tudi odigral obe glavni vlogi. Chaplin je v tem filmu tudi prvič spregovoril, saj je bil to njegov prvi zvočni izdelek; to je duhovito izrabil, ko je za diktatorjev nagovor množice uporabil umetni jezik. Žanrsko je film komedija z velikim deležem satire, katere predmet sta Adolf Hitler in nacionalsocializem, vsebinsko pa njuna tako ostra kritika, da so nekatere države zavrnile predvajanje filma v kinih, dokler niso stopile v vojno z Nemčijo. Tako v filmu kot v gledališki satiri so od oseb prepoznavno parodirani še Mussolini, Goebbels in Göring s smešnimi imeni, poleg njih pa še nekatere države, pojavi, predmeti …

Predstava, ki je nastala po kultnem Chaplinovem filmu, je na letošnjih 31. Dnevih komedije v Celju prejela naziv žlahtna komedija po izboru občinstva, glavni igralec Jurij Zrnec pa je postal žlahtni komedijant.

Predstava traja 115 minut in nima odmora.