Skip to content
banner image

28. 01. 2023 ob 20:00, Kino Velenje

Duše otoka

banner image

Dogodki

Komična drama, 114 min (Irska, Velika Britanija)
Režija: Martin McDonagh
Igrajo: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan
Colin Farrell in Brendan Gleeson po več kot desetletju znova združena na velikem platnu v še enem triumfu irskega režiserja Martina McDonagha. Nagrada za najboljšo moško vlogo v Benetkah.
Na Irskem leta 1923 divja državljanska vojna, a le streljaj od burnih dogodkov, na majhnem, konservativno urejenem otočku življenje teče kot običajno. Pádraic skupaj s sestro živi v skromni koči in se preživlja kot pridelovalec mleka. Vsako popoldne se skupaj s prijateljem, starejšim glasbenikom Colmom, odpravi v lokalni pub. A slednji nekega dne zavrne skupni odhod v gostilno in brez obrazložitve konča njuno prijateljstvo. Osupli Pádraic poskuša s pomočjo svoje sestre Siobhan in težavnega otočana Dominica na vsak način popraviti razpadlo prijateljstvo, vendar njegova prizadevanja vedno znova naletijo na gluha ušesa. Ko Colm nekdanjega prijatelja sooči z ultimatom, se napetost še poveča, njuna dejanja pa imajo daljnosežne posledice za vso vaško skupnost.
»Želel sem povedati zelo preprosto zgodbo o razhodu. In ugotoviti, kako daleč lahko izpeljem preprosto komično in temačno zgodbo. Izjemno pomembno se mi je zdelo Colina in Brendana po štirinajstih letih znova združiti – vedno bi bila sprta prijatelja. To je bil prvotni zametek ideje.« (Martin McDonagh)