10. 09. 2022 ob 16:00, Park pred Gimnazijo Velenje

Mateja Fi: Žužnjava druščina

Dogodki

Mateja vas vabi na potovanje polno presenečenj. Ljudske in avtorske pesmi, v katerih se pojavljajo naši drobni prijatelji, ki žive po jasah, ob potokih in v grmih – žužnjava in za vse nas življenjsko pomembna bratovščina čričkov, čebel, muh, pikapolonic, kobilic, metuljev, čmrljev, škržatov, murnov, bolh, komarjev, mušic ... Druščina je žal v izumiranju, a s primernim ozaveščanjem in vzgojo otrok - tudi preko glasbene umetnosti in lepote pete pesmi, lahko naredimo prispevek v pisan mozaik njihove ohranitve.

Izvajalka otroke spodbudi, da skupaj ustvarijo žužnjavi orkester s svojimi glasovi in telesi. Uporablja preproste lutke in slikovne podobe, ki prikažejo glavne akterje pesmi.

Otroci zaigrajo tudi na zvočila, preprosta glasbila in vsakdanje predmete – ustvarijo glasbo po svojem občutku in deloma usmerjenem vodenju izvajalke, kar izvedene pesmi podpre in obogati.

Igriv in bogat program, ki prebuja domišljijo, spodbuja ustvarjanje glasbe (tako z zvočili kot z lastnimi telesi), ki ga nagovarjajo narava in ljudske pesmi. Odprimo nova obzorja in si privoščimo drugačen pogled na ta mala žužnjava bitja in na življenje nasploh.