16. 01. 2022 ob 19:00, Kino Velenje

Nebesa

Dogodki

Komična drama, 120 min, Srbija, Bosna in Hercegovina, Severna Makedonija, Slovenija, Črna gora, Nemčija, Hrvaška
Režija: Srdjan Dragojević 
Igrajo: Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Miloš Timotijević, Miloš Samolov, Nataša Marković, Radoslav Milenković, Nikola Pejakovic, Danijela Mihajlović, Srdjan Todorović, Ana Mandić, Miloš Timotijević, Andjelka Prpić, Deniz Abdula, Dejan Ačimović


Za ogled predstave in vstop na prizorišče je potreben PCT pogoj (prebolel, cepljen, testiran) za starejše od 12 let ter spoštovanje vseh takratnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ki veljajo za izvajanje kulturnih dejavnosti. 

Tri nadrealistične zgodbe o božjih čudežih so postavljene v različna časovna obdobja. Preplet tragike in komike v Dragojevićevem prepoznavnem, simbolike polnem vizualnem slogu.

1993: Med begunci iz hrvaške vojne živi Stojan, nesebičen oče in mož, ki se po čudaški nesreči zbudi s svetniškim sijem nad glavo. Da bi se ga znebil, posluša ženin nasvet in se odloči grešiti. A sij nikakor noče izginiti. 2001: Gojko je obsojen na smrt zaradi umora poslovneža in njegove žene. Verjame, da mu po mobilnem telefonu govori svetnik, sv. Petka. Ko bi moral stopiti pred strelski vod, v njegovi celici najdejo presenečenje. 2026: Gojko je slikar, ki boleha za shizofrenijo, Julija pa lastnica galerije sredi apokaliptičnega sveta. Ko ugotovijo, da ena izmed Gojkovih slik poteši lakoto tistega, ki jo gleda, jo oblasti razglasijo za državno last.

Festivali, nagrade: Locarno 2021 (nagrada žirije mladih)