13. 11. 2021 ob 17:00, Kino Velenje

Respect

Dogodki

Biografski muzikal, 145 min (ZDA)
Režija: Liesl Tommy
Igrajo: Jennifer Hudson, Forest Whitaker, Marlon Wayans, Audra McDonald, Marc Maron, Tituss Burgess, Saycon Sengbloh, Hailey Kilgore, Tate Donovan, Heather Headley, Skye Dakota Turner, Mary J. Blige

Za ogled predstave je potreben PCT pogoj (prebolel, cepljen, testiran) za starejše od 12 let ter spoštovanje vseh takratnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ki veljajo za izvajanje kulturnih dejavnosti. 

V kinematografe prihaja zgodba o eni največjih pevk in pianistk, Arethi Franklin. R&B pevko je upodobila oskarjevka Jennifer Hudson, ki jo je legendarna pevka Franklinova osebno izbrala, da jo upodobi na velikem platnu. Biografska drama predstavlja pevkino kariero od majhne deklice, ki je pela v očetovem cerkvenem zboru v Detroitu do mednarodne super zvezde. Glas Arethe Franklin velja za najboljšega, najmočnejšega in kulturno izjemno pomembnega. Nekatere uspešnice kraljice soula - "Respect", "(You Make Me Feel Like A) Natural Woman", "I Say a Little Prayer" in "Think" - so postale del ameriškega glasbenega kanona - vse klasike, ki so opredelile upor temnopoltih med Gibanjem za državljanske pravice, gibanjem Black Power in gibanjem žensk - in še v današnjem času odmevajo, ko je svet v krizi in potrebuje duševnost. Franklinova je iz lastnih življenjskih izkušenj ustvarila zemljevid, ko je kot nadarjen otrok z velikim privilegijem odraščala v Detroitu, ki je razumelo pomembnost socialnega protesta, rasne pravičnosti in organiziranja skupnosti, ki je bilo osredotočeno neposredno na temelj črne cerkve - vere, maše in samouresničevanja.