26. 08. 2021 ob 19:00, Dom kulture Velenje

Citrarski festival Prešmentane citre 2021

Dogodki

Tudi letošnji citrarski festival bo združen v en večer brez tujih citrarskih gostov, citre pa bodo v Velenju spet zapele ob dveh izvajalcih.
Izjemne slovenske citrarje bo predstavljal Dejan Praprotnik, uveljavljen citrar, ki je že navduševal obiskovalce našega festivala tako v duetu kot s solo nastopi. S citrami je v zadnjih 30 letih nastopal že več kot tisočkrat. Z njimi je lansko leto osvojil Triglav in na njem tudi zaigral. Na vrh je prišel kar preko zahtevne plezalne slovenske smeri. Na očaku je seveda najbolj zazvenela himna naše najvišje gore Oj, Triglav moj dom …
V večernem programu bo nastopil še trio Ubrane strune iz Griž, ki prisega na strunske instrumente, citre, kitaro in bas kitaro. Skupina deluje od leta 1982. Na njihovo pobudo so se leta 1986 v njihovem kraju začela prepoznavna srečanja citrarjev – revija Zlate citre. Zasedbo zdaj že nekaj let sestavljajo Božo Trnovšek – citre in vokal, Januš Grobelnik – kitara, vokal in Tilen Trnovšek  – bas kitara in trobenta. Člani tria so nepogrešljivi na kulturnih in družabnih dogodkih v domačem kraju, po Savinjski dolini in tudi širše. Ohranjajo tradicijo ljudskega muziciranja in prepevanja, lotijo pa se tudi kakšne popevke in starejših narodno-zabavnih viž.

Zaradi slabe vremenske napovedi v večernih urah bo koncert v Domu kulture Velenje.