11. 06. 2021 ob 20:30, ploščad pred Domom kulture Velenje

Same babe

Dogodki

Skupino Same babe smo v Velenju že slišali, v letu partnerstva pri projektu EPK so nastopili na Poletnih kulturnih prireditvah in navdušili. Skupina se že od začetka ni prav nič žanrsko opredeljevala, a jih je zvočno vendarle označeval skiffle zvok akustične skupine. Danes skupini mnogokrat prilepijo glasbeno oznako alternativni šanson. Zadnje čase delujejo v razširjeni šestčlanski zasedbi, kar jim je omogočilo razširiti zvočno sliko – vse od intimnih a cappella in akustično-minimalističnih skladb pa do polnokrvnega rocka, pogosto s primesmi jazza in funka.

Zasedba:
Miha Nemanič – vokal, orglice, tamburin, šejker
Marko Voljč – vokal, trobenta, tamburin, šejker
Marko Jelovšek – vokal, kontrabas, kitara
Uroš Buh – vokal, bongosi, bobni, kitara
Matjaž Ugovšek Ugo – vokal, kitare
Viki Baba – vokal, kitara, tekstopisec

Že prsti ene roke bi zadostovali, da bi prešteli resnično duhovite, pronicljive in prepričljive glasbene kolektive na domači sceni; in med njimi bi skupina Same babe brez pomisleka predstavljala sredinca. Tale karizmatična gesta roke v marsičem ponazarja njihov odnos do domnevnih pravil v glasbenem cirkusu, želenega vedenja in dovoljenih besed. /…/Energija Samih bab je neuničljiva. Glasba, ki ti zleze pod kožo in te ne spusti do zadnjega tona.
Andrej Predin (Slovenske novice)

Težko se je spomniti še kakega benda, ki bi znal in si upal na eno samo ploščo uvrstiti in smiselno povezati tako raznorodne žanre in tematike. Same babe tako ostajajo posebnost na domači sceni, tako po slogovnem kolažu, ki ga spretno sproti sestavljajo, razdirajo in znova lepijo, kakor tudi po pronicljivem mešanju pikrih in zbadljivih komentarjev z bolj »običajno« ljubezensko tematiko.
Mario Batelić (Radio Študent)