30. 11. 2020 ob , Dom kulture Velenje

Fotografska razstava Podobe doma kulture

Dogodki

Dom kulture Velenje, stavba arhitekta Otona Gasparija, je osrednja kulturna zgradba v mestnem središču Velenja. Festival Velenje je z Muzejem Velenje iz njunih arhivov izbral le drobec fotografij in utrinkov, ki Dom kulture Velenje postavljajo v funkcijo osrednjega pričevalca družbenega dogajanja. V izboru so fotografije Volbenka Pajka, Ksenije Mikor, Ljubana Naraksa, Mirana Kambiča, Damijana Kljajiča, Iva Petreja, Blaža Verbiča, Barbare Pokorny in številnih neznanih foto dokumentaristov.

Razstavo so pripravili Matjaž Šalej, Vinko Mihelak in Peter Žagar v sodelovanju s sodelavci Festivala Velenje in Muzeja Velenje.

Razstava bo v avli male dvorane postavljena do 31. maja 2021, na ogled pa bo takoj, ko bodo to dopuščali ukrepi.

Nastanek Doma kulture Velenje je močno povezan tudi z nastankom in odprtjem mestnega središča. Dom kulture je ves čas služil kot prizorišče ali vizualna kulisa izjemnim kulturnim, socialnim in tudi političnim dogodkom, ki so zaznamovali Velenje kot mesto, kulturno in družbeno središče. Na tisoče dogodkov in še mnogo več fotografij je dokumentiralo njegovo notranjost ali bilo vezano na njegovo zunanjo podobo. Fotografije odražajo duh časa, estetsko doživljanje kulture in so priča številnim dogodkom, ki dajejo pečat Velenju kot mestu kulture.

Naslovna fotografija: Dom kulture s Titovega trga na dan odprtja po prenovi (29. 11. 2006), avtor Blaž Verbič