Ideogram fotoaparata

Festival VelenjeO FESTIVALU VELENJEDejavnosti Festivala Velenje


Dejavnosti Festivala Velenje

Festival Velenje je javni zavod, ki ga je leta 2008 z odlokom ustanovila Mestna občina Velenje z izločitvijo organizacijske enote Prireditve iz Javnega zavoda Knjižnica Velenje in priključitvijo dela turistično–informacijskega centra k novo nastalemu javnemu zavodu. Festival Velenje tako kontinuirano nadaljuje s prireditveno dejavnostjo nekdanjega Kulturnega centra in Knjižnice v Velenju.

Festival Velenje trajno in nemoteno povezuje, organizira in zagotavlja javne kulturne dobrine na področju vseh vrst kulturnih prireditev, gledaliških, glasbenih, vizualnih, posredniških, kongresnih, kinematografskih, sejemskih in drugih dejavnosti. V okviru svojih dejavnosti Festival organizira Pikin festival ter druge prireditve, posreduje kulturne prireditve, nudi pogoje ter spodbuja razvoj polprofesionalnih in profesionalnih dejavnosti na področju umetnosti v Mestni občini Velenje ter posreduje umetniške produkcije iz Mestne občine Velenje v ostale kraje v državi in v tujino. Festival Velenje programsko povezuje javne zavode, društva in zveze, ki so sofinancirani iz proračuna Mestne občine Velenje in sodeluje tudi z drugimi institucijami. Zavod ima v upravljanju prostore Doma kulture Velenje z dvema dvoranama, veliko (do 420 sedežev) in malo dvorano (do 100 sedežev) ter dvorano v Centru Nova (do 200 sedežev). Svoje prireditve pripravlja in organizira tudi v dvoranah Glasbene šole Velenje, v vili Bianca, v Muzeju Velenje ter na različnih zunanjih prizoriščih v mestu.

V okviru zavoda delujeta Lutkovno gledališče Velenje in Plesni teater Velenje, ki vsako leto pripravita več lastnih produkcij. V sklopu Glasbenega gledališča so pripravili uspešni mladinski muzikal Čarovnik iz Oza in mladinsko glasbeno-gledališko produkcijo Aladdin. Festival je tudi organizator Pikinega festivala, največje otroške prireditve v državi; med njegove osnovne naloge pa spada tudi kino dejavnost in skrb za kino program v mestu, kjer se uspešno vključuje v mrežo art kinematografov.

Nove naloge Festivala Velenje so z reorganizacijo postale še sejemska dejavnost v mestu ter dejavnost promocije in obveščanja o prireditvah. Pripravljajo mesečne bolšje sejme, tematske sejme (spomladanski, jesenski, praznični), umetniške tržnice, poletne kulturne prireditve in abonmajsko dejavnost v Mestni občini Velenje. Vpisujejo v dva gledališka abonmaja, otroškega - Pikinega, abonma resne glasbe – Klasika in abonma etno-jazz glasbe - Klub, Plesni abonma, abonma Obiski in štiri filmske abonmaje.

Prostori festivala Velenje se nahajajo v domu kulture Velenje, ki je bil zaradi modernistične arhitekture in prvin razglašen za kulturni spomenik.

_global/postcard/alt

 

_global/postcard/alt

 

_global/postcard/alt

 

 
Izdelava spletnih strani: AV studio