Ideogram fotoaparata

Festival VelenjeABONMAJIAbonma Mladost


Abonma Mladost

Sreda, 14. november 2018, ob 18.00, Dom kulture Velenje, velika dvorana
AGRFT in Zavod Margareta Schwarzwald
Naj gre vse v π
Gledališka predstava
Režija in igra: Nik Škrlec


Naj gre vse v π je avtorski projekt Nika Škrleca, ki je državni prvak v recitiranju števila π – pi (s 3141 decimalkami), kar je tudi njegova skrita strast – že tri leta zapored zmaguje na tekmovanju na Fakulteti za matematiko in fiziko in ves ta čas želi ljudem pokazati, kaj pravzaprav počne, da mu to uspeva …, in da je to početje v bistvu zelo sorodno gledališču, ustvarjanju in domišljiji.
Predstava Naj gre vse v π ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk je predstava, ki na oder postavlja mnemo tehniko palače spomina, način pomnjenja decimalk števila π. V predstavi odigra domišljijski svet, ki se skriva za njegovimi številkami in poskuša združiti svet matematike, števil, domišljije in gledališča v dinamično in igrivo celoto fantazijskega absurdnega sveta, v katerem je vse mogoče.
Predstava traja 50 minut in nima odmora.

 


Sreda, 16. januar 2019, ob 18.00, Dom kulture Velenje, velika dvorana
LGL in Valič teater v sodelovanju s SiTi Teatrom BTC
Boksarsko srce
Komedija
Režija: Samo M. Strelec
Igrata: Iztok Valič in Domen Valič


Kako lahko nekdanji boksar, ki je vse življenje živel med nasiljem in športom, jeznemu mladeniču pomaga prerasti, premagati in se osvoboditi vse agresivnosti, ki jo nosi v sebi? Dva boksarja, dve generaciji in ena odlična predstava, ki vas ne bo le nasmejala, ampak tudi ganila do solz.
V uspešnici z več kot 100 ponovitvami sta svoje moči združila oče in sin Iztok Valič in Domen Valič, ki sta skupaj zaigrala tudi v popularni televizijski seriji Usodno vino.
Predstava traja 80 minut in nima odmora.


Sreda, 13. februar 2019, ob 18.00, Dom kulture Velenje, velika dvorana
Lutkovno gledališče Ljubljana
Vihar v glavi
Gledališka avantura
Režija: Primož Ekart
Igrajo: Jaka Babič, Neža Dvorščak, Matic Eržen, Nace Korošec, Julita Kropec, Tilen Lajevec, Ana Logar, Aja Markovič, Ronja Matijevec Jerman, Maks Mihajlović, Jon Napotnik, Sergej Osterc, Urška Pečevnik, Ana Pribošič, Alica Ela Rogelj, Aleksandra Staroveški, Svit Stefanija


Predstava poleg znanstvenega vpogleda v delovanje možganov razpira tudi čustveni svet mladih, predvsem v odnosu do staršev, pa tudi svet njihovih želja, pričakovanj, strahov in upanj za prihodnost.
»Ustvarjalnost in pogum pa sta stvari, ki sta bistveni tudi v gledališču. Moja želja je, da bi skupaj z najstniki, ki bi se zbrali v gledališko skupino, ustvarili predstavo o njih samih, o njihovem življenju, izkušnjah, strahovih in željah, upanjih, jezi in uporu, nerazumevanju odraslih, radosti in veselju, skratka o viharju, ki divja v njihovih možganih in srcih. Želim si, da bi skozi gledališče našli pot za svojo ustvarjalnost, da bi to lahko bil kanal za izražanje vsega tistega, česar v vsakdanjem življenju ne morejo ali ne znajo izraziti. Rad bi, da bi skozi gledališče govorili o spremembah, ki se jim dogajajo, in da bi to govorili tako svojim sovrstnikom kot njihovim staršem, učiteljem, odraslim, ki jih njihov svet utegne zanimati. Rad bi ponudil jezik, gledališki jezik, ki bi ga razumeli tako najstniki, ki ga nujno potrebujejo, ker morajo izraziti vihar v glavi, kot tisti, ki si želimo najstnikom stati ob strani.« Primož Ekart, režiser
Predstava traja 75 minut in nima odmora.


Sreda, 6. marec 2019, ob 18.00, Dom kulture Velenje, velika dvorana
Mojca Majcen, Institut za umetničku igru Beograd in Narodno pozorište Beograd v sodelovanju s Festivalom Velenje
Čarobna gora
Plesna predstava
Režija: Aleksandar Nikolić
Koreografija: Aleksandar Ilić
Plešejo: Mojca Majcen, Branko Mitrovič in baletniki Narodnega pozorišta Beograd
Scenografija: Meta Drčar


Sodobna plesna predstava Čarobna gora, ki je nastala po motivih istoimenskega slovitega romana Thomasa Manna, je zasnovana kot niz kontroverznih slik. V središču plesne praizvedbe je mladi Hans Castorp, ki odide na svojo iniciacijsko potovanje, ki traja točno sedem dolgih čarobnih let ali sedem prekratkih čarobnih trenutkov. Castorp se na poti sooča s številnimi temami, pojavi, željami, strahovi in bremeni, ki jih nosi obstoj "tukaj in zdaj". Zavedamo se kompleksnosti romana, vendar pa je izziv še toliko večji: raziskovalna kreativna pustolovščina vsebuje velik odstotek tveganja, z odrsko postavitvijo pa so avtorji pred izzivom, kako je mogoče s sodobnim plesom, prvobitnim načinom predstavitve naših misli in občutkov, razkriti bistvo enega najpomembnejših romanov 20. stoletja.
Predstava traja 55 minut in nima odmora.
Predstavo sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Srbije.

 

 
Izdelava spletnih strani: AV studio