Ideogram fotoaparata

Festival VelenjeLASTNA PRODUKCIJAZmikavt in stara devica


Zmikavt in stara devica

Slovensko komorno glasbeno gledališče v koprodukciji s Festivalom Velenje, Cankarjevim domom in SNG Opera in balet Ljubljana

Gian Carlo Menotti

ZMIKAVT IN STARA DEVICA
Groteskna operna kriminalka v enem dejanju


Glasbeno vodstvo: Simon Dvoršak
Režija: Nana Milčinski
Libreto: Gian Carlo Menotti
Libreto poslovenil: Janez Usenik
Dramaturgija: Staša Bračič
Scenografija in kostumografija: Tatjana Oblak Milčinski
Oblikovalka maske in naglavnih kreacij: Ana Lazovski

Nastopajo:
Gospodična Todd: Vlatka Oršanić
Gospodična Pinkerton: Rebeka Radovan
Laetitia: Katja Konvalinka
Bob: Rok Bavčar
Orkester Slovenskega komornega glasbenega gledališča

Gospodična Todd je pomembna osebnost majhnega mesta, katere ljubezensko življenje že skoraj štirideset let ne obstaja. Ima hišno pomočnico Laetitio, ki jo skrbi, da bi postala »stara devica«, kot je njena delodajalka. Nekega dne se na vratih pojavi popotnik Bob. Ženski, navdušeni nad fantovo lepoto, mu dovolita ostati pri hiši zastonj. Naslednjega dne jima opravljiva soseda pove, da je iz ječe ušel zapornik. Opis ustreza Bobovemu, vendar Laetitia, ki je prepričana, da se je Bob vanjo zaljubil, pregovori delodajalko, da lahko fant ostane. Njegova privlačnost privede gospodično Todd in Laetitio do nepremišljenih dejanj, ki postajajo iz prizora v prizor bolj groteskna in komična.

The Old Maid and the Thief (1939) je opera izvrstnega italijansko-ameriškega skladatelja Giana Carla Menottija (1911–2007). Po izrednem uspehu tega dela se je njegova kariera v ZDA razcvetela. Libreto, ki ga je napisal sam skladatelj, je duhovita zgodba o tem, na kako tankem ledu stojijo toga moralna načela, dotakne pa se še večno aktualnega problema – medgeneracijskega prepada. Komedija je primerna tudi za mlade obiskovalce, ki jim želimo približati opero. Izvedena bo v slovenskem jeziku s pet-članskim orkestrom.

kontakt: 03/898 25 81

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Izdelava spletnih strani: AV studio