Ideogram fotoaparata

Festival VelenjePOLETNE KULTURNE PRIREDITVESobotne lutkarije


Sobotne lutkarije

Sobota, 7. julij 2018, ob 10.30, pred Domom kulture Velenje

O lisički zviti tički in drugih zverinicah

Mednarodni center za lutkovno umetnost MCLU Koper
Avtorica Nika Solce v lutkovno-glasbeni predstavi O lisički zviti tički in drugih zverinicah otrokom in staršem približa svet poučnih ljudskih pravljic, ki jih začini z ljudskimi pesmimi in napevi. Otroci se ob predstavi učijo ljudskih pesmi in viž, izostrijo posluh in obogatijo jezik. Tako spoznajo in oživijo našo ljudsko tradicijo, ki tako ne ostaja le del kulturne dediščine, ampak tudi živi del našega izročila prihodnjim generacijam.
Igra, režija, glasba in izvedba: Nika Solce

V primeru slabega vremena bo predstava v mali dvorani Doma kulture Velenje.


Sobota, 14. julij 2018, ob 10.30, pred Domom kulture Velenje

Skoraj najboljši cirkus

Teatro Cizamo
Beni in Zupi sta prepričana, da nastopata z najboljšo cirkuško predstavo na svetu. Seveda se jima načrti, v največje veselje gledalcev, podrejo že takoj na začetku. Pa kaj potem. Morda to res ni najboljša predstava, vendar ob pomoči otrok postane skoraj najboljši cirkus na svetu! Humorna, barvita, klovnsko in cirkuško obarvana predstava, s stalnim sodelovanjem otrok!

V primeru slabega vremena bo predstava odpovedana!


Sobota, 21. julij 2018, ob 10.30, v Galeriji Velenje

Devet lun

AEIOU, gledališče za dojenčke in malčke
Devet lun ali devet mesecev je čas, ko v ženskem telesu zraste novo bitje. V tem času se v telesu odvijajo mnoge spremembe, ki pomagajo še nerojenemu bitju, da se razvija in raste. Divjanje hormonov, združevanje genetskega materiala, celična delitev in drugi zapleteni telesni dogodki so odlična snov za gledališko uprizoritev. Znana zgodba od spočetja do rojstva je uprizorjena brez besed, na preprost, humoren in fantazijski način. Skozi uglasbeno gledališko slikanico mladi gledalci vstopijo v svet telesnih dogodkov med nosečnostjo. Predstava je namenjena malčkom, upošteva njihovo razvojno stopnjo in je uprizorjena na njim razumljiv in privlačen način.
Režija in igra: Katja Kähkönen, Mateja Ocepek/Katja Povše


Sobota, 28. julij 2018, ob 10.30, pred Domom kulture Velenje

Indijanska skrivnost

Gledališče Prijatelji enostavno
Indijanska princesa Tisa otroke popelje v skrivnostni svet Indijancev, v katerem spoznajo indijanske predmete, pesmi in plese. Z glasnim prepevanjem pa na veliko začudenje vseh zbudijo starega indijanskega poglavarja Črnega Sokola, ki išče novega poglavarja svoje Indijanske vasi. A preden izberejo novega poglavarja in se začne zabava z bobni, plesom in lovljenjem bizona, je potrebno poiskati skrinjo vseh jezikov.

V primeru slabega vremena bo predstava odpovedana.


Sobota, 4. avgust 2018, ob 10.30, pred Domom kulture Velenje

Bonton za male lumpe

Gledališče Bičikleta
Ostarela varuška Lucija pripelje pokazat album s fotografijami otrok, ki jih je pazila. Pravi, da so mnogokrat počeli tudi vragolije, ki jih ne bi smeli, in so jih potem skupaj reševali. Le kaj so ušpičili Tadej, Jan, Ana, Adam, Jošt in Jaser, da je Lucija njihove fotografije pospravila naravnost v svojo knjigo spominov? Predstava je namenjena tistim, ki radi skačejo v besedo, vrtajo po nosu, stikajo po tujih torbah, vlečejo na ušesa … in uf, klepetajo v gledališču. V bonton je zbranih nekaj vsakodnevnih pripetljajev malih (in tudi velikih) lumpov, ki so vpete v duhovite in hudomušne pesmi Andreja Rozmana Roze!

V primeru slabega vremena bo predstava odpovedana.


Sobota, 11. avgust 2018, ob 10.30, pred Domom kulture Velenje

Medvedek in Zlatolaska

Lutkovno gledališče Velenje
Mali medvedek je zelo žalosten, ker se ga vse živali bojijo in se v gozdu nihče noče družiti z njim. Pa še rojstni dan ima in spet bo sam! V jok izbruhne ravno takrat, ko mamica kuha, zato ga ne more objeti, saj bi se ji prismodila kaša. Ker tudi očka ne najde pravih besed tolažbe, medvedek v solzah zbeži od doma. Zlatolaska je radovedna deklica, ki preživlja veliko časa sama, saj sta starša prezaposlena. Tudi ona je zelo žalostna. Le kaj se bo zgodilo, ko se bosta srečala z medvedkom? Pravljica pripoveduje o tem, da je prav, da smo si različni, a eno je skupno prav vsem – potrebujemo namreč prijatelje.
Predstava je primerna za otroke od 3. do 6. leta.

V primeru slabega vremena bo predstava odpovedana.


Sobota, 18. avgust 2018, ob 10.30, pred Domom kulture Velenje

Fuj, gosenica!

Gledališče Lalanit
Lutkovno predstavo z glasbenimi vložki je navdihnila slikanica Zelo lačna gosenica Erica Carlea. Lutkovna predstava za mlajše občinstvo je lirično-komična pravljica, ki popelje skozi življenje majhne gosenice, ki je nihče ne mara, ker ni ravno lepa. Ko postaja večja in debelejša, ker namreč zelo rada jé, sreča človeka in žival, ki se nanjo različno odzoveta. Prvi s simpatijo, drugi z gnusom. Tako nadaljuje svojo pot, dokler se nekega dne ne prebudi kot čudovit metulj. Takrat vsi obnemijo in se ne morejo načuditi njeni lepoti. Sporočilo predstave se navezuje na star pravljični motiv (Grdi raček, Žabji kralj …) o tem, kako se lahko navidezno grde stvari spremenijo v nekaj povsem nasprotnega. Poziva k razmisleku o tem, da je treba verjeti vase in biti vztrajen na svoji poti. Zato je dobrodošla modrost in spoznanje za vse otroke, ki odraščajo v svetu zelo »navideznih« vrednot.
Režija, scenografije, zasnova: Iuna Ornik, igrata: Elvis Berljak in Iuna Ornik

V primeru slabega vremena bo predstava odpovedana.

 


Sobota, 25. avgust 2018, ob 10.30, Vila Herberstein

Princeska na zrnu graha

Festival Velenje - Lutkovno gledališče Velenje
Esmeralda, lastnica potujoče komedijantske skupine, ima polne roke dela s šolanjem novih pomočnikov – Antonija in Serafine. Hoja po vrvi in žongliranje sta v njuni izvedbi popolna polomija ... Kaj naj z njima? Vendar pravita, da znata igrati z lutkami. Menda sta vadila in pripravila »Princeso na zrnu praha«. Pardon – graha! Predstava je nastala po motivih istoimenske pravljice Hansa Christiana Andersena in pripoveduje o tem, da je vredno čakati na tisto, kar si srčno želimo, in ne pristajati na manj. Kajti, kjer je dobrota, je ljubezen.
Scenarij in režija: Alice Čop
Igrajo: Vanja Kretič (Esmeralda), Noemi Čop (Serafina), Borut Ring (Antonio)

V primeru slabega vremena bo predstava odpovedana.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio