Ideogram fotoaparata

Festival VelenjeEPK 201224 zgodb Evropske prestolnice kultureJezero na robu mesta


Jezero na robu mesta

Dušan Dim in Knjižnica Velenje
 
Predstavitev knjige in odprtje razstave: 14. december 2012
 
Prvi spomin na jezero seže v sedemdeseta: na robu mesta so me pričakali leseni pomoli s privezi za čolne, velika terasa s sončniki in barbapapasto igrive betonske steze, po katerih se je za nameček kotalila drobna, narebrena žogica – dokler ni padla v luknjo. Minigolf. Brezskrbnost. Nekaj let pozneje sem – še vedno otrok – ugotovil, da je vse našteto prekrila zemlja, zalila voda – moje jezero je izginilo. Ob tej zgodnji, močni izkušnji minljivosti sem se zatekel k spraševanju najbližjih. In ugotovil, da so tudi oni imeli svoje jezero, ki ga nikoli nisem poznal. Še več: spomnili so se časov, ko jezera sploh še ni bilo in so se tam širila rodovitna polja in hišice, v katerih so živeli ljudje. Danes je za moji hčerki jezero spet drugačno. Pred dežjem se skrijeta pod mastodontom, opazujeta neizvaljena jajca ptic, utrjujeta svoje poti. Medtem ko čas teče in se jezero spreminja, predhodne oblike bivanja in doživljanja izginjajo. Ostajajo le spomini. A ti so kakor stara restavracija Jezero: kar naenkrat beton razpoka, izveski se polomijo, ljudje odidejo drugam in nekoč trdna zgradba se ugrezne v močvirje nejasnosti. A ljudje pišemo tudi zato, da ne pozabimo.
S knjigo Jezero na robu mesta želimo prav to: objemu časa iztrgati dogodke, ki so zaznamovali mestno zgodovino, vtisnili pečat ljudem. Pišemo pa tudi, da bi ustvarili nekaj novega. Objavi dokumentarnih materialov bomo dodali raznolike kratke zgodbe uveljavljenih avtorjev. In ko se izmišljene zgodbe združijo s skrivnostnim robom mesta, lahko pride do presenečenj! Bralci naj bodo pripravljeni. Skupaj z njimi bomo pisci skušali poiskati ključe, ki odpirajo vrata v skrite prostore – tudi takšne, ki so se zdeli že davno potopljeni.
Dušan Dim
 
 
 
Dušan Dim (1972) je psevdonim avtorja, ki je otroštvo in najstniška leta preživel v Velenju, kjer je v mladinskem klubu Stiskarna vrtel muziko in organiziral  koncerte rock and rolla. Doštudiral je v Ljubljani, kjer je 2005 objavil svoj prvenec Distorzija. Za pripoved o odraščanju je prejel nagrado večernica za najboljše mladinsko delo v Sloveniji. Knjiga je bila dvakrat ponatisnjena, po njej pa so posneli istoimenski celovečerni film. Nagrajenemu romanu sta sledila še dva: Rdeča mesečina (2008) in znanstveno/fantastična pripoved Oprostite, vaše življenje ne obstaja (2011).
 
Jezero, ob katerem živijo generacije prebivalcev Velenja. Vodoravni, arhetipski, drugi pol mesta, v katerem se zrcalijo protislovja. Najprej v dramatični podobi nastanka: nekdaj naseljena področja so se zaradi rudarstva ugreznila, preplavila jih je voda. Kot bi šlo za naravni pojav industrijskega izvora. Nato kot opozicija nepremičnosti in gibanja: na videz stoječa, mirujoča voda v resnici skozi desetletja spreminja oblike in svoje meje. Nasprotja pa so na površju tudi danes. Jezero je priljubljen športni park, prepreden z igrali, s stezami in športnimi objekti – a pogledu obiskovalca se ne morejo izogniti jasni obrisi industrijske pokrajine. Prav protislovja, ki odsevajo na vodni gladini, tvorijo konceptualno jedro knjige, nastajajoče v okviru EPK. Kako so različne generacije doživljale to spremenljivo in neujemljivo jezero? Kje so se nahajali zdaj očem nevidni prostori? Kateri dogodki so se vrezali v čas? Na ta vprašanja bodo odgovorili dokumentarni zapisi iz različnih virov. Med drugim bodo prvič zapisani nekateri spomini – osebne izkušnje – starejših prebivalcev Velenja. A protislovja in razpoke časa/prostora lahko resnično zaceli le umetnost. Skupina avtorjev posebej za to priložnost ustvarja omnibus kratkih zgodb. Te bodo žanrsko raznolike, vendar umeščene na enotno prizorišče ob jezeru.
 
Pisci avtorski princip nadgrajujejo s sodelovanjem – organizacijskim načelom, ki je bilo položeno v zibelko mesta (glej: legenda o nastanku Velenja!). Zgodbe namreč nastajajo tudi interaktivno, s pomočjo sodobnih elektronskih komunikacij. Tako avtorji spremljajo razvoj besedil in spletajo ustvarjalne vezi z dokumentarnim gradivom. Kot se za nove čase spodobi: zgodbe je treba prenašati z orodji, ki so na voljo – publikacija bo tako pripravljena tudi v izvedbi za e-bralce. Seveda ne bodo manjkala predstavitvena branja na ponovno oživljenih prostorih okoli jezera.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio