Ideogram fotoaparata

Festival VelenjeABONMAJIBeli abonma


Beli abonma

Ponedeljek, 22. oktober 2018, ob 19.30, Dom kulture Velenje, velika dvorana
Slovensko stalno gledališče Trst
Resnica
Urbana komedija
Avtor: Florian Zeller
Režija: Alen Jelen
Igrajo: Vladimir Jurc, Tina Gunzek, Danijel Malalan / Primož Forte, Lučka Počkaj

Zgodba v tej urbani komediji je res zelo vznemirljiva, tako kot je lahko vožnja po zelo vijugasti cesti čez alpski prelaz, kjer nikoli ne veš, kaj bo za naslednjim ovinkom. Ali je potrebno vedno govoriti le resnico? Ali se je bolje kdaj pa kdaj zateči v laž, da bi srečno prišli skozi zapleteni labirint partnerskih odnosov?
Komedija Resnica jemlje navdih v tradiciji francoskega vodvila, a ni le situacijska, temveč tudi konverzacijska komedija. Dva para se v njej zapletata v zrcalno igro prikritih resnic in odkritih laži, da bi uspešno prebrodila nezvestobo v trikotniku, v katerem sta mož in ljubimec iste ženske tudi najboljša prijatelja.
Predstava je bila del tekmovalnega programa letošnjih Dnevov komedije v Celju.
Predstava traja 90 minut in nima odmora.


Ponedeljek, 19. november 2018, ob 19.30, Dom kulture Velenje, velika dvorana
Slovensko mladinsko gledališče
Slovenska popevka
Gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše
Koprodukcija: Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, Draga
Režija: Matjaž Pograjc
Igrajo: Atifa Džaferović, Urška Gorše, Borko Horvat, Željko Hrs, Sabina Hudorovac, Nika Ivančić, Tine Jorgačevski, Klara Kastelec, Tatjana Konte, Zdravko Kosič, Andreja Lazar, Janja Majzelj, Jurica Marčec, Maruša Oblak, Ivan Peternelj, Blaž Pirman, Eva Pirnat, Peter Prokofjev, Blaž Šef, Eva Troha

Ne srečamo se pogosto z njim. A nekje med plastmi naše družbe je življenje, ki je zelo drugačno od našega. Vesolje znotraj vesolja, izmikajoče se našemu razumevanju. Nismo ga vajeni videvati vsak dan. Tako, kot smo vajeni popolnosti podobe. S televizijskih ekranov, iz oglasov in osebnih profilov na družbenih omrežjih. Pri popevkah spektakel dosega vrhunce. Predvidene linije pogleda, premikov, barv. Prekrite pege, zlikane gube. Neobstoječe – vse tisto, česar nočemo videti. Kaj pa se zgodi, če to samosvoje vesolje stopi pred televizijski ekran? Če se ena resničnost preplete z drugo in se zvezde premešajo med seboj. Kakšne črte bomo potegnili med zvezdami? Bomo v njih prepoznali obliko ozvezdja – pomen? Bomo slišali, kaj nam pripoveduje, četudi ni ukročena v nam znano brezhibno podobo z natančno pripravljenimi premiki in besedami? Nam bo uspelo zaslišati zgodbo?

 Sreda, 12. december 2018, ob 19.30, Dom kulture Velenje, velika dvorana
Slovensko stalno gledališče Trst
Lepi dnevi v Aranjuezu
Romantična drama
Avtor: Peter Handke
Režija: Igor Pison
Igrata: Nataša Barbara Gračner in Ivo Ban

Handke je za svoje besedilo izbral preprost podnaslov »poletni dialog«, da bi poudaril usmeritev tega pogovora, ki ne želi razvijati in skleniti zgodbe, a se dotakne mnogih zgodb, ki lahko spadajo v življenjsko izkušnjo vsake ženske in moškega.
Akterja romantične drame se odločita, da bosta preživela sončni popoldan ob pogovoru o ljubezni, ki postane temeljna in subtilna refleksija o življenju v dvoje. Poglabljata se v detajle tega dialoga, ki se vrti okrog čustev in se sprašuje o večnih temah privlačnosti med spoloma. Moški in Ženska nimata imen, oba glavna junaka sta dejansko nedoločena in nezaznamovana: o njiju vemo le, da se že dolgo poznata, da je njuno razmerje prijateljsko, dovolj intimno, da Ona lahko pripoveduje o detajlih svojih avantur. Pravili igre sta odkritost in iskrenost, dialog pa ne cilja na vnaprej določen zaključek tega sproščenega, a intenzivnega srečanja …
Leta 2016 je besedilo doživelo filmsko adaptacijo v režiji Wima Wendersa.

 


Ponedeljek, 21. januar 2019, ob 19.30, Dom kulture Velenje, velika dvorana
Prešernovo gledališče Kranj
Stenica
Avtorski projekt po Majakovskem (Klop)
Režija: Jernej Lorenci
Igrajo: Iztok Drabik Jug, Vesna Jevnikar, Nataša Keser, Maruša Majer, Darja Reichman, Blaž Setnikar, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko, Gregor Zorc

Vaje. Odpiranja, iskanja, dileme in negotovosti. Aktualizacija Majakovskega narekuje improvizacije, pisanje novih monologov, prizorov, izmišljanje situacij in iskanje poti v besedilo kolektiva. Prvi del predstave je umeščen v čas po drugi svetovni vojni, v čas skupne Jugoslavije in gradnje socializma. Ta ni omejen na eno samo točko oziroma na ozko povojno obdobje, ampak se razteza vse do razpada konec osemdesetih. Časovni preskok za 50 let in znajdemo se v sodobnosti oziroma celo v bližnji prihodnosti.
Globalizacija in kapitalistični tržni sistemi ter ameriška pop kultura se širijo v vse kotičke sveta. Kako se je posameznik, mali človek, znašel in preživel v sistemih preteklosti in kako nas je vrtinec zgodovine peljal naprej, dokler nas ni izpljunil na obalah naše sodobnosti? Kako gledalcu približati idejno moč  ironično–satiričnega odnosa do človeka in družbe? Najti moramo nove časovne in prostorske okvire utelešenja sedanjosti. Sedanjost moramo na novo aktualizirati. Tako Stenica Majakovskega postane naša.
Predstava traja 130 minut in nima odmora.

 


Februar 2019, ob 19.30, Dom kulture Velenje, velika dvorana
SNG Drama Ljubljana
Županova Micka
Avtor: Anton Tomaž Linhart
Režija: Luka Martin Škof
Igrajo: Klemen Slakonja/Gregor Baković, Saša Pavlin Stošić, Rok Kravanja, Uroš Fürst, Nina Valič, Klemen Janežič, Janez Škof

Anton Tomaž Linhart je z Županovo Micko, povzeto po takrat popularni Richterjevi dunajski veseloigri »Vaški mlin«, v času, ko so Evropo pretresal učinki in posledice francoske revolucije, izvedel pravo malo kulturno in socialno revolucijo na odru ljubljanskega stanovskega gledališča. To je bilo dotlej rezervirano samo za nemščino in italijanščino, Linhart pa je uprizoril komedijo v domači govorici ter v duhu novih demokratičnih in svobodomiselnih teženj dokazal, da se slovenščina na odru enakopravno kosa z drugimi jeziki in da si kranjski narod zasluži umetnost v svojem maternem jeziku.
V kratki komediji v dveh dejanjih se je duhovito ponorčeval tako iz koristoljubnih špekulantov kot iz snobizma, tako iz lahkomiselnega in predrznega plemstva kot iz zapitih in podkupljivih državnih uradnikov. Pokazal je, kako domiseln mora biti preprost kmečki človek, da se uspešno izogne grabežljivim krempljem, ki z različnih strani prežijo nanj.
V Županovi Micki, napisani za širok krog ljubljanskega meščanskega gledališkega občinstva, je Micka čedna hči podeželskega župana. Ta si za zeta želi klenega in krepkega domačega kmečkega fanta Anžeta, njej pa je precej bolj všeč lahkoživi žlahtni gospod Tulpenheim, ki zna lepo obračati besede oziroma »v perglihah govoriti«. Tudi Micka očetu s svojo primero pojasni, zakaj noče Anžeta, čeprav ima lepo hišo, lepe njive,  »živinco pa tako, da se človeku srce smeji  …«

 Marec 2019, ob 19.30, Dom kulture Velenje, velika dvorana
SNG Nova Gorica
Realisti
Kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo
Avtor: Jure Karas
Režija: Tijana Zinajić
Igrajo: Peter Harl, Jure Kopušar, Matija Rupel, Urška Taufer, Žiga Udir, Anže Vrabec/Joži Šalej (pianist)

Svet je šel po gobe, mi pa v najbližji nakupovalni center. Resničnostni šovi so naenkrat bolj resnični od novic. Tretji svet mučita ekologija in ekonomija, nas pa, koliko zdrži baterija. Treniramo pohlevnost. Hodimo v službe, ki jih ni. Samo še smrt in krediti so za nedoločen čas. Kam naj se normalen človek zateče drugam kot v teater?
Odgovorni pravijo, da je kostumov, vicev in pijače še za eno rundo. Nasmejmo se, preden bo prepozno.
Predstava je letos prejela nagrado zlati lev za najboljšo predstavo po izboru občinstva na 19. mednarodnem festivalu komornega gledališča v Novigradu (Hrvaška).
Predstava traja 1 uro in 30 minut in nima odmora.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio