Ideogram fotoaparata

Festival VelenjeABONMAJIBeli abonma


Beli abonma

13. november 2017, Dom kulture Velenje, velika dvorana
SNG Drama Ljubljana
Demokracija!
Politična satira
Avtor: Josif Brodski
Režija: Matjaž Zupančič
Igrajo: Jernej Šugman, Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Silva Čušin, Saša Pavlin Stošić

Igra Demokracija! (1991) je nastala v času po padcu železne zavese in govori o majhni totalitarni državi, ki mora zaradi novih zgodovinskih okoliščin z dekretom čez noč uvesti demokracijo. Brodski črpa tako iz svoje izkušnje življenja v totalitarizmu kot iz svojega pronicljivega opazovanja paradoksov tako opevane zahodne demokracije. Tranzicija je idealen čas za zlorabo demokracije in za zadovoljevanje osebnih, predvsem materialnih interesov politične elite, ki se je znašla pri viru bogastva, medtem ko množicam »velikodušno« meče drobtinice s svoje mize. Duhovita in nenavadno zapisana igra Brodskega je jedka politična satira in več kot to – je odkrito in neprizanesljivo razmišljanje o mehanizmih, ki poganjajo postmoderno družbo. Padec ideologij je potegnil za sabo tudi padec idealov, ostali so le še tržni mehanizmi.
Satira Demokracija, ki prikazuje dve v osnovi istovetni situaciji z istimi osebami, najprej v kabinetu predsednika majhne socialistične dežele in po nenadni uvedbi demokracije v tem istem kabinetu zdaj majhne kapitalistične dežele, je drama govora z obilico replik, ki niso pripisane posameznim osebam, pogosto banalnega govoričenja, med katerim se skrivajo in razkrivajo številne ostro v realnost zapičene bodice.
Predstava - satira je bila v tekmovalnem programu Dnevi komedije v Celju 2016.


11. december 2017, ob 19.30, Dom kulture Velenje, velika dvorana
SLG Celje in Prešernovo gledališče Kranj
Žalujoča družina
Komedija
Avtor: Branislav Nušić
Režija: Vuk Torbica
Igrajo: Peter Musevski, Borut Veselko, Aljoša Ternovšek, Blaž Setnikar, Darja Reichman, Barbara Ribnikar, Aljoša Koltak, Andrej Murenc, Lučka Počkaj, Barbara Medvešček, Liza Marija Grašič

Tokratna Nušićeva komedija na slovenskih odrih za razliko od njegovih političnih komedij ni bila velikokrat na sporedu. Mojster karakterne komedije Branislav Nušić je svojo kritično ost usmeril v pokvarjeno, sprenevedavo in povampirjeno družbo oziroma družino, ki se po stričevem pogrebu zbere na njegovem domu in v kateri je vsak od tako imenovanih »sorodnikov« prepričan o tem, da je prav on neizpodbitno upravičen do dediščine, kar je v Sloveniji danes postalo že nekakšen »nacionalni šport« oziroma arhetip, skozi katerega se zrcalijo moralna sprevrženost, pohlep, dvoličnost in lakomnost.
Avtor v komediji izjemno natančno prikaže in predvsem razkrinka naravo sprevrženih in lažnih odnosov v družini, ko maske sprenevedave malomeščanske srenje zaradi pohlepa začnejo padati in pred nami zazevata zgolj primitivizem in zvitost malega človeka in lokalnih oblastnikov. Komedija je v novem prevodu nastala v koprodukcijskem sodelovanju s SLG Celje in Prešernovega gledališča Kranj.
Režiser Igor Vuk Torbica je za režijo komedije prejel nagrado žlahtni režiser 2017 na Dnevih komedije v Celju.


9. januar 2018, ob 19.30, Dom kulture Velenje, velika dvorana
SNG Maribor
Glorious!
Komedija / satira
Avtor: Peter Quilter
Režija: Krešimir Dolenčić
Igrajo: Nataša Matjašec Rošker, Žan Koprivnik, Alojz Svete, Milada Kalezić, Guadalupe Barrientos, Irena Mihelič

Svetovno uspešna glasbena komedija je nastala po sodobnem besedilu britanskega dramatika Quilterja. Temelji na resnični zgodbi najverjetneje najslabše sopranistke vseh časov, Florence Foster Jenkins (1868–1944). Florence je vse življenje sanjala o tem, da bi postala operna pevka, čeprav ni imela ne talenta niti pevske izobrazbe. Njena življenjska želja se je izpolnila po smrti očeta, ki ji je z dediščino omogočil snemanja in izdajo enkratnih in »neponovljivih interpretacij" nekaterih najbolj znanih sopranskih arij, med drugim arijo Kraljice noči iz Mozartove Čarobne piščali in arijo Adele iz Straussove operete Netopir. Omenjeni posnetki že več desetletij izvabljajo huronski smeh. Jenkinsova je bila namreč brez občutka za ritem in intonacijo, a je to ni ustavilo na poti do »uspešne solistične kariere« – bila je edina pevka brez posluha in tehnike, ki ji je uspelo do zadnjega sedeža razprodati slovito newyorško koncertno dvorano Carnegie Hall. Florence je po stoječih ovacijah navdušenega občinstva naposled postala svetovni glasbeni fenomen, s kritiki pa je, docela prepričana v svoj talent, samozavestno obračunala takole: "Ljudje lahko govorijo, da ne znam peti, nihče pa ne more reči, da nisem pela. Glasbena komedija, ki izvablja smeh in sproščeno vzdušje, je nastala z združenimi močmi ansamblov mariborske drame in opere.
Nataša Matjašec Rošker je letos za vlogo Florence v predstavi Glorious prejela nagrado žlahtna komedijantka 2017 na Dnevih komedije v Celju.
Predstava traja 1 uro in 25 minut in nima odmora.


13. februar 2018, ob 19.30, Dom kulture Velenje, velika dvorana
SNG Nova Gorica
Peter Kušter, bizarna opereta
Črna komedija / bizarni kabaret
Avtorji: The Tiger Lillies, Julian Crouch, Phelim McDermot
Režija: Ivana Djilas
Igrajo: Ana Facchini, Kristijan Guček, Peter Harl, Gorazd Jakomini, Patrizia Jurinčič Finžgar, Jure Kopušar, Matija Rupel, Marjuta Slamič, Andrej Zalesjak
Glasbeniki in avtorji aranžmajev: Joži Šalej, Boštjan Narat, Blaž Celarec

Glasbena igra kultne londonske skupine je priredba svetovno znane otroške slikanice »Struwwelpeter« (1845) nemškega psihiatra, pesnika in pisatelja Heinricha Hoffmanna. Priredba je bila prvič predstavljena leta 1998 v Londonu, sledile pa so uspešne uprizoritve po vsem svetu. Hofmannov Peter Kušter obsega različne zgodbe, napisane v času tako imenovane črne romantike.
Bizarne zgodbe pripovedujejo o slabem vedenju otrok in možnih nevarnih posledicah le-tega. Otrok, ki noče jesti, vse bolj hujša, dokler ne umre; drugi, ki ne pazi, kod hodi, pade v vodo in skoraj utone. Deklica, ki se igra s prepovedanimi vžigalicami, zgori … V zgodbah iz 19. stoletja se je strah uporabljal, da bi se otroci naučili lepega vedenja in ubogljivosti. Ne glede na dvomljivo izročilo tovrstne črne pedagogike sodi delo med najuspešnejše otroške knjige. Njeni motivi so bili uporabljeni v literaturi, na filmu in televiziji. Nenavadna igra, namenjena odraslim in mladini, navdušuje z groteskno-morbidnim intenziviranjem dobro znanih zgodb in črnim humorjem ter je celostni gledališki dosežek, odličen gledališki dogodek ter ena najbolj odmevni predstav minule sezone v slovenskem prostoru.
Predstava je prejela nagrado strokovne žirije za žlahtno komedijo 2017 na Dnevih komedije v Celju in nagrado Tantadruj 2017 za najboljšo predstavo primorskih gledališč v celoti.  Uvrščena je v tekmovalni program Borštnikovega srečanja oktobra 2017.
Predstava traja 1 uro in 30 minut in nima odmora.


19. marec 2018, ob 19.30, Dom kulture Velenje, velika dvorana
Mestno gledališče ljubljansko
Žlahtni meščan
Komedija / satira
Avtor: Jean-Baptiste Poquelin Moliere
Režija: Eduard Miler
Igrajo: Primož Pirnat, Iva Krajnc Bagola, Tina Potočnik Vrhovnik, Ana Dolinar Horvat, Jernej Gašperin, Gregor Čušin, Matej Puc, Ajda Smrekar, Gregor Gruden, Mario Dragojević, Tomo Tomšič, Milan Štefe

Molière je znamenito komedijo Žlahtni meščan ustvaril po naročilu Ludvika XIV. ter jo leta 1670 s svojo gledališko skupino pred njim krstno uprizoril. V komediji s petjem in plesom – zanjo je glasbo napisal utemeljitelj francoske nacionalne opere Jean-Baptiste Lully – se je osredotočil na temo družbenega povzpetništva. Bridko se je ponorčeval iz omejenega in povzpetniškega gospoda Jourdaina, ki mu v življenju sicer prav nič ne manjka, a se sramuje svojih meščanskih korenin in bi se rad za vsako ceno zrinil med aristokrate. V zmotnem prepričanju, da si lahko z denarjem čez noč kupi omiko in ugled, gospod Jourdain kmalu postane tarča številnih prisklednikov in prevarantov. Najame si učitelje raznih veščin ter začne trošiti denar za razkošne in svojemu stanu neprimerne obleke …
Skoraj tri stoletja in pol po nastanku te igre se bomo o tem, kaj vse je človek pripravljen storiti za to, da bi napredoval po družbeni lestvici, spraševali ob sveži interpretaciji ustvarjalne dvojice, dramaturginje in avtorice priredbe Žanine Mirčevske v režiji Eduarda Milerja.


3. april 2018, ob 19.30, Dom kulture Velenje, velika dvorana
SNG Drama Ljubljana
Tarzan
Komična drama
Avtor: Rokgre (Rok Vilčnik)
Režija: Eva Nina Lampič
Igrajo: Marko Mandić, Maša Derganc in Uroš Fürst

Tarzan in Jane v džungli – le kaj neki bi se lahko dogajalo temu paru, potem ko je uspešno premagal vse ovire na poti svoje ljubezni? Na prvi pogled to, kar se dogaja tudi vsem drugim parom: drobni nesporazumi in nesoglasja, nekaj ljubosumja in morda celo malo naveličanosti. Ko se vmeša v igro uglajeni in svetovljanski Mike, je teren za razdor že pripravljen. A kot je to pogosto, gre tudi pri tem za več interesov. Mike očara Jane, ko ji požrtvovalno priskrbi civilizacijske dobrine, a to je samo njegova pot do zakladov, ki jih skriva pragozd. Dialog v igri je na prvi pogled lahkoten in spreten, zabaven; komika izhaja iz kombinacije tipiziranih likov in nepričakovanih situacij, v katere so postavljeni. A humor postaja vse bolj kritičen, igra, ki se dogaja v na prvi pogled oddaljeni džungli, pa odpre pred nami številna pereča vprašanja našega materialističnega sveta.
Komedija Tarzan s podnaslovom Eksotična drama je bila na 45. Tednu slovenske drame nominirana za Grumovo nagrado. Predstava je sodelovala v tekmovalnem programu Dnevi komedije v Celju 2017, Maša Derganc pa je prejela Nagrado Sklada Staneta Severja.
Predstava traja 1 uro in 30 minut in nima odmora.

Vpis starih abonentov bo od 4. 9. 2017 do 9. 9. 2017.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio