Ideogram fotoaparata

Festival VelenjeABONMAJIMaksi Pikin abonma


Maksi Pikin abonma

Sobota, 10. november 2018, ob 10.30, Dom kulture Velenje, velika dvorana
Festival Velenje, PUBS Beograd in IUI Beograd KU Vuk Karadžić Beograd
Zvezdica Zaspanka
Plesna predstava – premiera
Avtor: Frane Milčinski Ježek
Režija: Aleksandar Nikolić
Koreografija: Aleksandar Ilić
Plešejo: Mojca Majcen, Branko Mitrović, Miona Petrović in Jakša Filipovac


Zvezdica Zaspanka je zvezda na nebu, ki povzroča zmedo na Zemlji, ker zamuja v službo zvezdice,  katere glavna naloga je uspavati otroke, voditi mornarje po morju in pomagati pesniku najti pravilne rime. Je skoraj najmlajša zvezda na nebu, ima dolge zlate lase in je stara komaj tri milijone let. Pogosto zaspi in zamudi v službo, zato jo kličejo Zaspanka. Ker je neodgovorna in raztresena, jo doleti kazen, ki jo nauči, da se v službo ne prihaja prepozno, saj to povzroča velike posledice.
V predstavi bodo plesalci utelesili brezčasno zgodbo o zvedavi Zvezdici, ki premaga strah in se z dobrim delom na zemlji odkupi za svojo nagajivost na nebu. Zgodba v sebi nosi obilico temeljnih človeških in družbenih vrednot, še kako pomembnih in aktualnih za današnji "ponoreli" svet, ki ga v veliki meri zaznamujejo preobilje informacij, kaotičnost njihove strukture, agresivnost vsiljevanja konceptov tekmovalnosti in potrošništva, vrtoglavi tempo ter preredki trenutki poglobljenega premisleka in doživljanja žlahtne radosti bivanja.
Zvezdica Zaspanka je prva slovenska radijska igra za otroke in ostaja ena najuspešnejših slovenskih pravljic ter radijskih in lutkovnih iger.
Predstava traja 35 minut.

Petek, 29. december 2018, ob 17.00, Dom kulture Velenje, velika dvorana
SLG Celje
Kosovirja na leteči žlici
Igrana predstava
Avtorica: Svetlana Makarovič
Režija: Matjaž Latin
Igrajo: Damjan M. Trbovc, Tanja Potočnik, Tarek Rashid, Mario Šelih, David Čeh


Wikivir o kosovirjih poroča takole: »Kosovir, mali (Cosovirius ferus ululans), je zanimiva žival, ki živi v Kosoviriji. Kosovirje delimo na radovedne in neradovedne. Imajo črn kožuh, ki se odlikuje po izredni mehkobi. Krasi jih dolg košat rep, ki se navadno končuje v čopek. Kosovir ima v gobčku šestnajst ostrih zob, s katerimi razkosava paradižnike, ki so njegova glavna hrana. Kosovirji so večinoma ljubke in družabne živali, ne smemo pa jih dražiti ali celo prehitro zbujati iz spanja. Takrat pobesnijo, praskajo in glasno vreščijo. Izjema so neradovedni kosovirji, ki pa so manj razširjeni. Obe vrsti prebivata v žlicah, na katerih rastejo paradižniki. Z žlicami se tudi premikajo po zraku. Bližnji sorodniki: skovir, polh, zvijavt ... Deželo Kosovirijo je izredno težko najti, ker ni ustreznih prometnih zvez, razen tega tudi ni označena na zemljevidih iz preprostega razloga, ker je zdaj tu zdaj tam.«
Svetlana Makarovič je generacijam podarila vrsto novih bitij, ki so v ponarodeli obliki prisotna v zavesti malih in velikih ljudi naše dežele. Sapramiška, kosovirji – to je le nekaj njenih domišljijskih otrok, ki se bodo zanesljivo starali skupaj s prihajajočimi mladimi generacijami. Kosovirji so se rodili leta 1975, nastopajo v dveh knjigah in treh gledaliških igrah. Jeseni bo premiera nove predstave, ki si jo bomo pred novim letom lahko ogledali tudi v Velenju.
Premiera: 5. oktober 2018


Sobota, 26. januar 2019, ob 10.30, Dom kulture Velenje, velika dvorana
Prešernovo gledališče Kranj
Kdo je sešil Vidku srajčico
Igrana predstava
Avtor: Boris A. Novak po Franu Levstiku
Režija: Katja Pegan
Avtor glasbe: Mirko Vuksanovič
Igrajo: Blaž Setnikar, Tinkara Kovač, Vesna Jevnikar, Peter Musevski, Darja Reichman, Aljoša Ternovšek, Vesna Slapar


Vsak od sedmih otrok Vidkove družine premore le eno oblačilo – srajčko, in ko jo preraste, jo dobi naslednji, mlajši otrok. Ubogi Videk je najmlajši v družini, zato vedno dobi srajčice, ki so najbolj ponošene. Njihova mama je vdova, ki mora vse dolge dneve delati na poljih, da lahko sploh nahrani svoj trop otrok. Za vse skrbi sama, otrokom sama šiva srajčke, a le pozimi, ko so dela na poljih končana. Mali Videk nikoli ne pride na vrsto za novo srajčko, saj so zime vedno prekratke, njegovi starejši bratci in sestrice pa vsako leto večji, tako da jih mamino šivanje komaj dohaja. Ko se Vidku srajčica od ponošenosti že tako stanjša, da mu pade z ramen in začne hoditi napol nag naokrog, se v naravi, ki ga obdaja, zgodi čudež. Na pomoč mu priskočijo živali in rastline – ovčka, trnjev grm, pajek, potočni rak in ptička, ki mu s skupnimi močmi sešijejo lepo mehko belo srajčico, kakršne še ni imel.
Gre za eno najlepših zgodb o solidarnosti in o tem, da bo svet boljši in ljudje v njem srečnejši, če nas bo v življenju vodil občutek za druge, če bomo solidarni, čuječni in v stiski pripravljeni pomagati drug drugemu.
Predstava traja 40 minut.


Sobota, 16. marec 2019, ob 10.30, Dom kulture Velenje, velika dvorana
Gledališče iz desnega žepka
Peter Strah
Lutkovni igrani muzikal za otroke
Režija, scenografija, kostumografija, lutke: Boštjan Štorman
Igra, pleše, poje: Lucija Ćirović
Glasba: Goran Završnik


Peter, mali hišni strah, skupaj z dedkom Strahom, Velikim Bavbavom in sobarico Fobijo prebiva v hotelu Strahovlad. Od njega se pričakuje, da bo nadaljeval tradicijo in postal najstrašnejši potomec rodbine Strah. A Peter ima težavo … Strah ga je. Nekega večera prispe v hotel dr. Korajža, ki želi v svojo magično napravo Straholov ujeti vse strahove. Ko v napravo stlači dedka, Petru ne preostane drugega, kot da premaga svoj strah in dr. Korajži prekriža načrte.
Predstava traja 40 minut.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio