Ideogram fotoaparata

Festival VelenjeABONMAJIZeleni abonma


Zeleni abonma

5. marec 2017, ob 19.30, dom kulture Velenje, velika dvorana
Gledališče Koper
Gašper Tič
Trio
Komedija
Režija: Jaka Ivanc
Igrajo: Uroš Smolej, Daniel Dan Malalan, Rok Matek
Donatella, Fiorella in Marija so sestre, ki jih v življenju poleg skupnega očeta (materi sta dve, sestri) druži še ljubezen do popevk iz petdesetih let prejšnjega stoletja in nastopanje pod skupnim imenom Trio Pupe. Za tokratni koncert se zdi, da bi lahko bil njihov zadnji skupni nastop, saj ta mineva v pričakovanju 'izida' oporoke po očetovi smrti, od katere si (četudi obstaja možnost, da je oče del premoženja zapustil tudi materama in številnim ljubicam) atraktivna in dominantna Primorka Donatella obeta največji delež ter z njim možnost za 'osamosvojitev' in solistično kariero. Čakanje na oporoko med ne več prav mlade sestre vnese nemir, znova vzniknejo stare zamere in zdi se, da med seboj kar tekmujejo v 'strupenosti' in  tem, katera bo drugo bolj prizadela. Donatella neusmiljeno in žaljivo strelja z vsemi topovi, simpatična in obilna Fiorella, ki jo z Donatello druži tudi skupna mati, ostaja ravnodušna in šaljiva, a je sposobna nasprotnico 'zabiti' v trenutku, konzervativna (in zato še vedno deviška) Korošica Marija pa se panično trudi miriti strasti … Vse dotlej, dokler vse tri znova ne premaga sestrska ljubezen.
Predstava traja 1 uro in 30 minut.
 


22. oktober 2016, ob 19.30, dom kulture Velenje, velika dvorana
Slovensko stalno gledališče Trst
Vinko Möderndorfer
Obiski
Komedija
Režija: Vinko Möderndorfer
Igrajo: Primož Forte, Maja Blagovič, Vladimir Jurc, Tina Gunzek
Obiski so lahko tudi zagatna stvar. Še zlasti v klasični situaciji, ki jo uprizarja nova komedija Vinka Möderndorferja –  ko mlada zaljubljenca prvič obiščeta starše svojega izbranca. Da je stvar še bolj zagatna – gledalcem pa zato še bolj komična,  sta starša samska: on je odrastel ob materi samohranilki, ona pa zaročenca predstavlja ovdovelemu očetu. Seveda sta oba posesivna in ljubosumna, mladi par sprejemata s strahovi in predsodki – in če so ti pričakovani in vsem dobro znani, so zato samo še bolj zabavni. Celemu nizu stereotipnih zagat, ki jih oba para preigrata na sveže in zabavno, se pridruži še tista, ki dandanes na slovenskem draži vse: spor med levimi in desnimi. Zdi se že, da bodo vsi ostali sami, potem pa medsebojno obiskovanje seže do presenetljivega preobrata.


10. november 2016, ob 19.30, dom kulture Velenje, velika dvorana
Mestno gledališče Ptuj
CJ Johnson
Cucki
Komedija
Režija: Matjaž Latin
Igrajo: Gojmir Lešnjak Gojc, Klemen Slakonja, Nenad Nešo Tokalić
Ste se morda kdaj vprašali, o čem razmišlja vaš pes? Ste morda kdaj primerjali svoje življenje s pasjim? Pasje življenje je prav tako bogato in ustvarjeno kot naše. Psi prav tako razglabljajo o ljubezni, spolnosti, prijateljstvu, maščevanju, nasilju … V predstavi se pojavljajo slikoviti pasji liki, ki v monologih predstavljajo občinstvu svoje življenjske zgodbe. Tako srečamo različne pasme psov: rotvajler, ki ima težave s sosedi, stari mešanec, ki odkriva ljubezen v pozni jeseni življenja, afganistanski hrt, od katerega se preveč pričakuje, saj je zelo uglajen in oblečen po zadnji modi, hkrati je zelo ponosen na svoje sposobnosti. Sledi policijski pes, ki se spopada s kriminalom, kraški ovčar, ki se v glavnem ukvarja z živinorejo in bi rad obdržal svoj celotno čredo. Če povzamemo, vsi liki izražajo glavne značilnosti človeških značajev. Pasji dnevnik je edinstvena mešanica humorja, tragedije, ostrine, nežnosti in romantike.
Predstava traja 2 uri.


8. december 2016, ob 19.30, dom kulture Velenje, velika dvorana
Špas teater
Jure Karas
Bunderla & Godler šov
Komedija
Režija: Jure Karas
Igrata: Klemen Bunderla in Jure Godler
'Odštekan' radijski duet – Klemen Bunderla in Jure Godler  – se znajde pred hudim izzivom: preživeti dan v etru brez posnetih plošč in reklam. Pridružite se jima v maratonski uri in pol glasbe, improviziranih reklam in resnično čudnih gostov, na edinem radijskem šovu, ki si ga je  vredno tudi gledati.
Predstava traja 1 uro in 30 minut.


20. januar 2017, ob 19.30, dom kulture Velenje, velika dvorana
SNG Maribor
Erik Gedeon
Večno mladi
Komedija (drama s songi)
Režija: Sandy Lopičić
Igrajo: Irena Varga, Sandy Lopičić, Mateja Pucko, Kristijan Ostanek, Matevž Biber, Jurij Drevenšek, Mirjana Šajinović
Staranje je postalo najhujši bavbav, najstrašnejša bolezen novega veka. Ker časa ne moremo zaustaviti, je najbolje, da skozi solze smeha pogledamo v leto 2065, kako bo, ko v gledališki stavbi na Slovenski 27 ne bo več hrama umetnosti, ampak dom za ostarele. V uprizoritvi Večno mladi skupina igralcev in igralk, članov nekdanje mariborske Drame, na groteskno zabaven način s pomočjo pevske oz. glasbene terapije poskrbi za vse prej kot dolgočasen rock'n'roll tretjega življenjskega obdobja. Ob izvrstnih igralsko-pevskih interpretacijah hitov, kot so "I Love Rock'n'Roll", "Born To Be Wild", "I Got You Babe" itd. trohneče odrske deske ponovno katarzično zavibrirajo.
V 'songdrami' Švicarja Erika Gedeona Večno mladi (2007), ki jo je vsestranski glasbeno-gledališki ustvarjalec Sandy Lopičić z ustvarjalci uprizoritve v vsebinsko in dramaturško adaptirani obliki postavil na oder, so (iz)našli težko iskani zvarek za večno mladost – zabavo, ki trese oder in ruši stereotipe o starcih. Predstava je bila letos proglašena za Žlahtno komedijo po izboru strokovne žirije in občinstva na 25. festivalu Dnevi komedije v Celju. Igralka Mateja Pucko je bila izbrana za žlahtno komedijantko, režiser pa Sandy Lopičić pa za žlahtnega režiserja.
Predstava traja 1 uro in 40 minut.


16. februar 2017, ob 19.30, dom kulture Velenje, velika dvorana
Tone Partljič
Natakarica Pepca
Monokomedija
Režija: Vito Taufer
Igra: Mojca Partljič
Cecilija Novak, nekdanja natakarica v hotelu Slavija, je pred dvema letoma pri založbi Litera izdala knjigo z naslovom Štiri zvezdice, v njej pa je popisala tako družabno zgodovino nekdaj slavnega mariborskega hotela kot življenjsko pot dekleta iz okolice Lenarta v mesto – v hotel – ter svojo službo natakarice, ki se ji zdi najlepši poklic.
Komediograf Tone Partljič je po tej knjigi napisal monokomedijo, v kateri naslovni lik, natakarica Pepca – v predstavi jo odigra avtorjeva hči, igralka Mojca Partljič – z odprtimi in kritičnimi očmi spremlja dogodke zadnjih štirih desetletij v hotelu v mestu ob Dravi. To so časi, ki so jih zaznamovali socializem, razpad Jugoslavije, ustanovitev države Slovenije, ciničen tranzicijski in privatizacijski rop nekdanjih družbenih podjetij, prav tako pa boleča izguba služb in socialne varnosti številnih zaposlenih. Predstava je nehote spomenik polpreteklim časom in zaskrbljen pogled na čas, ki ga živimo, saj je danes omenjeni lokal v hotelu, v katerem je delala natakarica Cilka oziroma Pepca, olastninjen in zaprt.

 
Izdelava spletnih strani: AV studio