Ideogram fotoaparata

Festival VelenjeABONMAJIZeleni abonma


Zeleni abonma

Četrtek, 18. oktober 2018, ob 19.30, Dom kulture Velenje, velika dvorana
SLG Celje
Moški brlog
komedija
Režiser in skladatelj: Sandy Lopčić
Igrajo: Vojko Belšak, Damjan M. Trbovc, Andrej Murenc, Tarek Rashid

Komedija Moški brlog se poigrava s številnimi moško–ženskimi stereotipi in razkrije humoren pogled na odnose med moškimi in ženskami, tokrat z moške perspektive. Moške težave so pogosto veliko banalnejše od ženskih tegob, a zato nič manj ne obremenjujejo njihovih življenj. Nepremostljive razlike v pogledih na šoping, ljubezen, zakonsko zvezo in življenje razdružujejo zakonske pare. Duhovito komedijo o medsebojnih odnosih, potrošništvu in moškem prijateljstvu bodo še dodatno popestrili številni glasbeni hiti v živo.
Predstava traja 1 uro in 45 minut in nima odmora.


Petek, 23. november 2018, ob 19.30 Dom kulture Velenje, velika dvorana
Gledališče Koper
Totalno katastrofalna večerja
Komedija
Režija: Samo M. Strelec
Igrajo: Aleš Valič, Mojca Partljič, Igor Štamulak, Vanja Korenč, Anja Drnovšek, Gorazd Žilavec

Idilična hišica, ki je vikend na podeželju. Žena je odpotovala k svoji mami, mož je v krizi srednjih let – ljubica pa ima rojstni dan. Da bi ji pripravil čudovit večer, mož naroči hrano in pijačo (vključno s kuharico), za vsak primer, za izgovor, alibi, če bi bilo ženi kaj sumljivo, povabi še svojega najboljšega, dolgoletnega prijatelja. Na domnevno moški vikend, zabavo. Toda ta prijatelj je skrivni ljubimec njegove žene, ki se zdaj nepričakovano pojavi na vratih. Kuharica se pretvarja, da je model in model se mora pretvarjati, da je kuharica, v resnici pa ne razlikuje juhe od torte. Izmišljena nečakinja, mama, ki je nenadoma zbolela, in Casanova srednjih let, predvsem pa laž za lažjo … Kako se bo vse to izteklo? Bo na koncu vendarle zmagala prava ljubezen? Ima laž kratke noge? (Totalno) katastrofalna večerja je predelava bulvarne komedije francoskega komediografa Marca Camolettija, ki jo na slovenskih odrih od leta 1993 dalje uprizarjamo z naslovom Pridi gola na večerjo; avtor priredbe, avstrijski igralec in kabaretist perzijskih korenin Michael Niavarani, je besedilo, polno situacijske in besedne komike, priredil, osvežil in dramaturško izostril za uprizoritev v mestnem gledališču v avstrijskem Berndorfu; od tam je to krenilo na zmagoviti pohod po avstrijskih in nemških odrih.
Druga najbolje ocenjena predstava pri občinstvu na Dnevih komedije v Celju 2017.
Predstava traja 2 uri in 10 minut in ima odmor.

 Sobota, 1. december 2018, ob 19.30 Dom kulture Velenje, velika dvorana
Mestno gledališče Ptuj
I ❤ Njofra
komedija
Avtor: Milan Grgić
Režija: Samo M. Strelec
Igrata: Vlado Novak, Gojmir Lešnjak Gojc

Maribor. 80. leta prejšnjega stoletja. Še je živ tovariš Tito, še imamo rešpekt do Ljudske milice, Jugoslovanske ljudske armade, še se ve, kdo pije in kdo plača in kdo ali kaj je zunanji sovražnik. V socialističnem bloku živita mož in žena. In njuna hči. On, morda »gradjansko lice na službi u JNA«, naturaliziran Mariborčan (Vlado Novak), in Ona, morda Ljubljančanka, z meščanskim intelektualnim pedigrejem (Gojmir Lešnjak Gojc). Nekega jutra On pri britju zagleda z rdečo šminko na ogledalo napisano sporočilo njegove ljube hčerkice: Njofra! Hči je zbežala od doma – ker se bo poročila! In to skrivaj! Ne da bi vprašala ata, če dovoli! Nezaslišano. Mama za to seveda ve, a se dela, kakor da ne ve nič. In drži hčerki »štango«. Ko ata ugotovi še to, da žena ščiti hčer, znori. Dvigne »auf« Ljudsko milico in se odloči, da bo šel do konca: tale Njofra že ne bo njegov zet! Preprečil bo poroko, ugrabil bo hčer. In sploh – kdo je mladenič s čudnim imenom Njofra? Aha, to je Franjo! Zaprašena, staromodna in rahlo nostalgična komedija za vse jugo nostalgike in tiste, ki to niti slučajno ne želijo biti. S petjem in plesom – zakaj pa ne!

 

 


Januar 2019, ob 19.30 Dom kulture Velenje, velika dvorana
Špas teater
Menopauza
HIT glasbena komedija o ženskah in spremembah
Avtor: Po knjižni uspešnici Jeanie Linders
Prevod: Desa Muck
Režija: Nina Kleflin
Igrajo: Helena Blagne, Salome, Milena Zupančič in Desa Muck

»Menopavza – poimenujmo jo, kar tudi je, dame!  Skočila je iz omare in zdaj je v vsej veličini na odru … privablja veliko smeha iz občinstva, v katerem sedijo ženske poznavalke in … tudi moški! Ali govorimo o občutljivih letih? Kje pa!!! Štiri ženske v »fantastičnih« letih so na razprodaji damskega perila. Nič nimajo skupnega, razen čipkastega nedrčka in: izgube spomina, navalov vročice, nočnega potenja, ne dovolj seksa, preveč seksa in … saj veste!
Ta noro zabaven muzikal o dramatičnosti menopavze se dogaja ob velikih hitih iz 70-ih, 80-ih in 90-ih, ki vas bodo dvignili plešoče s sedežev, dvorano pa bodo preplavili vzkliki navdušenja in ploskanje. Pridružite se sestrski druščini! Zabavna je, polna samoironije in do konca sproščena, ne glede na to, kako podivjani so hormoni. To je edina menopavza, ki jo imajo moški noro radi. V njej prepoznajo svoje žene, mame, sestre, prijateljice … mladini pa bo naenkrat vse bolj jasno o mamah in babicah ...


Četrtek 14. februar 2019 ob 19.30 Dom kulture Velenje, velika dvorana
Šentjakobsko gledališče
Petelinji zajtrk
Komedija
Avtor: Franc Feri Lainšček
Režija: Gojmir Lešnjak – Gojc
Igrajo: Damijan Perne, Nika Brgant, Sašo Dudič, Milan Trkulja / Tomaž Cvar, Matej Mužan / Kajetan Bajt, Aleš Rotar, Gašper Stojc, Tone Bertoncelj, Katja Ogrin

Petelinji zajtrk je hudo prepričljiva, sočna, zabavna, romantična, očarljiva, napeta, socialna, navihana igra, mešanica melodrame in romantične komedije. Režiral jo je Gojmir Lešnjak Gojc, ki je – v filmski uspešnici v igralski miniaturi – napovedal Severinin nastop, tako bo tudi v naši uprizoritvi, le v drugem jeziku! S predstavo režiser napoveduje erotično, naelektreno zgodbo o prijateljstvu s ščepcem generacijske jugonostalgije, kot se za Jesenice, kjer se zgodba odvija, tudi spodobi. Mlad fant, med prijatelji znan po vzdevku Djuro, se zaposli kot vajenec pri mojstru Lojzu, lastniku avtomehanične delavnice. Nekoč se je Lojzu klanjala cela juga in v Sarajevu davnega leta 1975 mu je s poljubom na čelo "pjevačica" Jelena osmislila življenje. Poljub, ki ga ne bo pozabil do smrti! Lojze vajencu za bivanje ponudi majhno sobo in Djuro se naseli vanjo. Z mojstrom vzpostavita očetovski odnos, ki se počasi prelevi v iskreno prijateljstvo, polno mojstrovih modrosti in napotkov za življenje. Kvartopirsko klapo, ki se dobiva pri Lojzu na taroku in praznjenju steklenic žganja, odlikujejo sočni, iskreni, zabavni in predvsem nesmiselni dialogi. Skoraj vsi po vrsti. Malačič odkrije Lojzu hrvaško zvezdnico Severino in začne se novo poglavje v mojstrovem življenju. Djuro se speča z Bronjo, poročeno z lokalnim kriminalcem, mafijcem, trgovcem z belim blagom in največjim frajerjem daleč naokoli, Lepcem. Bronjino zapeljevanje mladega vajenca je zelo spontano, očarljivo in romantično, vendar skrito razmerje kmalu terja svoj davek. Medtem pa Lojze sanja o najbolj seksi "pjevačici" Severini, ki se na svoji glasbeni turneji po Sloveniji ustavi tudi na Belc pod Kepo ... Lepec Lojzu omogoči, da jo spozna tudi osebno, in zgodi se …
Zgodi se petelinji zajtrk, o katerem bodo govorile še generacije!
Predstava traja 2 uri in ima odmor.

 Petek, 22. marec 2019, ob 19.30 Dom kulture Velenje, velika dvorana
PijaR
S trebuhom za kruhom
Avtobiografska komedija za odrasle, začinjena s trebuhogovorstvom
Igra, poje in animira: Lucija Čirović
Scenograf in režiser: Boštjan Štorman
Glasba: Goran Završnik
Igra, poje in animira: Lucija Ćirović

Lucija Ćirović, slovenska lutkarica, igralka, gledališka pedagoginja in komičarka, v komediji zabavno predstavi svojo nadvse zanimivo življenjsko pot. Popeljala vas bo od prvega razreda osnovne šole pa vse do prigod in zabavnih utrinkov iz plodne kariere gledališkega, dramskega, lutkarskega in televizijskega ustvarjanja.
Monokomedijo je Lucija Ćirović ustvarila za odraslo občinstvo in v njej prepletla različne gledališke veščine oziroma pristope: stand-up komedijo, gledališko igro in lutkarstvo. V zaključnem delu predstave pod žaromete postavi ventrilokvizem ali trebuhogovorstvo; tega slovensko občinstvo do sedaj še ni imelo priložnosti spozna(va)ti. Ventrilokvisti pri izvajanju nastopa pogosto uporabljajo lutke, zato se kot posebni gost v Lucijini predstavi pojavi tudi Cóco Ch.Adel, lutka mladega petelinčka, ki ga je izdelala avtorica sama, v družbi katerega je leta 2016 tudi magistrirala na AGRFT in bila nagrajena s Prešernovo nagrado. Mladi petelinček ima čisto svoj pogled na svet – precej drugačen od njenega, z Lucijo se strinjata le v tem, da se o ničemer ne strinjata. Na začetku ji je delal veliko težav, a takoj, ko sta začela nastopati skupaj, je bilo le še huje.

Predstava traja 1 uro in 20 minut in nima odmora.

 

 

 
Izdelava spletnih strani: AV studio